2017. jan 04.

Vissza a jövőbe szovjet módra

írta: blackmaria
Vissza a jövőbe szovjet módra

Szocialista sci-fi diafilmen

sovjet2017_0.jpg

Ma egy nagyon érdekes cikkre akadtam a facebook-on. A Komszomolszkaja Pravda hozott le egy írást egy 1960-ban készült, '2017-ben' című szovjet diafilmről. Az alkotás azon elmélkedett, vajon hogyan is fognak élni az emberek Lenin elvtárs forradalmának centenáriumi évében. Bizony, idén lesz száz éve, hogy a derék bolsevikok Pétervárott hozzáláttak a cári birodalom munkásosztályának felszabadításához. A diafilm kockáiról készült képeket most szilveszterkor publikálták a VKontakte, orosz közösségi oldalon. Ezekből készítettem most egy válogatást. A képek alatti kommentárok és idézőjeles fordítások a blog szerzőjétől származnak.

sovjet2017_1.jpg

A szovjet korszak retorikája már a bevezető kockán visszaköszön

"Vessünk hát egy pillanást a jövőbe, utazzunk 50-60 évet előre az időben. Talán a Nagy Októberi Szocialista Forradalom százéves évfordulóján ugyanilyen diákok, mint ti, földrajzórán mozgólátképen tanulmányozzák majd hazájuk közelmúltját és jelenét, egy filmet arról, hogyan formálják át a szovjet emberek a Földet egy békés, boldogabb jövő érdekében."

sovjet2017_2.jpg

2017-ben a szovjet diákok már nemcsak könyvekből tanulnak

"A 2017-es év tanulói az iskolai moziteremben. A mozi egy sajátos formája, az "időablak" lehetővé teszi számukra annak megfigyelését, hogyan is jött létre az ország új arculata."

sovjet2017_10.jpg

 A határ a csillagos ég?

"Később már a Föld is eltűnt a látómezőből. A Világegyetemben fotonrakétákkal hajtott, kis híján fénysebebesség elérésére képes űrhajók repülnek a bolygónkhoz legközelebb eső, mégis oly távoli Alfa Centauri csillagrendszer felé."

sovjet2017_3.jpg

Igor pöccre indul kel reggelenként, hála félkarú vekkerének

"Másnap reggel Igor arra ébredt, mintha valaki megfricskázta volna az orrát. Így ébresztette fali órája, melyet tréfából eszelt ki apja, aki a Központi Időjárásirányító Intézet egyik diszpécsereként dolgozik."

sovjet2017_8.jpg

Minden nézése elnök pártfőtitkár

"Az ifjú hunyorgó szemén keresztül látta, ahogy a műanyag ébresztőkar visszahúzodik az óratestbe. Ma a saját szememmel fogom látni Szénvárost! - gondolta örvendezve Igor."

sovjet2017_6.jpg

Kommunikációs forradalom nélkül nem győzhet a proletariátus

"Este Jevgenyij Szergejevics bekapcsolta a videotelefont és a Kahetija nevű hajót hívta. A képernyőről felesége mosolygott, a mellette álló Nyina pedig ezt kiáltozta: Apu, apu, nálunk esett, nálunk esett.

sovjet2017_9.jpg

Atomgyors vonatok kötik össze Alaszkát a Szovjetunióval

"A gyerekek a bemondó hangján a következőt hallották: Itt pedig a Bering-szoroson keresztül húzódó gátat látjátok. Látjátok mik suhannak rajta? Atommeghajtású vonatok. A gát elterelte a Jeges-tengerből érkező hideg áramlatot, kellemesebbé téve ezzel a Távol-Kelet éghajlatát."

További képek a témában Szergej Pozdnyakov VKontakte-oldalán találhatók.

Szólj hozzá

sci-fi szocializmus diafilm Szovjetunió